cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud

Helen Doron nyeltanulási módszer


Angliában és Amerikában is vigyáztam gyerekekre.

Férjem spanyol anyanyelvű, Amerikában találkoztunk, sok-sok kisgyermek táboroztatása közben.

2011-ben megszületett első csodánk, Elise kislányom, 2015-ben második csodánk, Vince kisfiam, 2017-ben harmadik csodánk, Lia kislányom. Gyermekeim 2 nyelvűek, melynek rengeteg és egyben kizárólag pozitív oldalát látom, óriási mázlisták, hatalmas előnnyel indulnak az életben, mely semmiféle erőfeszítésükbe nem került. Ebben a korban csak úgy ragad a gyermekekre a tudás, úgy, hogy észre sem veszik, és kiváncsiságuk kielégíthetetlen. Ezt kihasználva szeretnénk a második nyelv tudásával járó óriási előnyt leendő, ellátásunkban részesülő gyermekeinknek is biztosítani, velük is megosztani. Külön ráadás, hogy napközbeni gyermekfelügyeletünkben két nyelv tanulása is adott, az angol és a spanyol között lehet választani. Napközbeni gyermekfelügyeletünkben a nyelvoktatás Helen Doron módszer keretein belül történik.

A Helen Doron módszer különlegessége, hogy második anyanyelvként sajátítják el a gyerekek az angolt, hallás után. A hallottaknak különböző tevékenységekkel adunk értelmet a foglalkozásokon. Ezért érdemes minél előbb elkezdeni egy második nyelvet, nem szempont, hogy a gyerek beszél-e már vagy sem, hiszen az anyanyelvet születésünk pillanatától halljuk, és 5-6 éves korunkban megszűnik az a „fogékony periódus”, mely alatt képesek vagyunk egy nyelvet anyanyelvként magunkévá tenni. Így fontos, hogy a csemetéink minden nap hallják a második nyelvet (is), mely napközbeni gyermekfelügyeletünkben adott, ráerősítésként CD-t is adunk otthonra, melyet fürdésnél, vacsoránál, altatásnál, utazás közben az autóban, vagy bármilyen más lehetséges időben hallgathatja a gyermek, mehet a háttérben. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a gyermekek minél több érzékszervükkel szívják magukba az angolt: a módszer játékosan, énekelve, verselve, mozgásos tevékenységek és kézműves foglalkozások keretein belül segíti elsajátítani a gyermekeknek az angol nyelvet. Ebből adódóan itt nem csak angolról van szó: mozgásfejlesztés, ritmusérzék, logika, érzékelés és még sok minden más mind mind hasznos velejárója a módszernek.

„Helen Doron a világon egyedülálló módszer és intézmény, lépésről-lépésre felépített tananyagokkal, ahol a világ számos országában 30 éve tanulnak sikerrel angolul a gyermekek 3 hónapos kortól 19 éves korig.

A módszer figyelembe veszi a gyermekek hatékony tanulási mechanizmusait; mert személyiség- és tevékenység központú pedagógiájával arra törekszik, hogy a gyermek minél inkább kihasználhassa rejtett és már kialakult képességeit. Egy ember intellektuális képességei nem csak a genetikai adottságaitól függenek, hanem a korai agyi stimulációtól is, mely az idegpályák kialakulását segíti. Ha a babák a lehető legkorábban találkoznak egy második nyelvvel, új idegpályák alakulnak ki, és így intelligenciájuk is nő. A vizsgált 7 hónapos csecsemők, akik kétnyelvűként nevelkedtek, jobb mentális képességekkel rendelkeznek, mint azok a babák, akik egynyelvű közegben nőttek fel. Ők könnyebben hoznak majd jó döntéseket, jobban figyelnek, terveznek, hamarabb megoldják a problémákat, kezdeményezőbbek, így életük sikeresebb és boldogabb lesz.”

Forrás:

helendoron.hu